Вентиляция кафе

Вентиляція кафе чи ресторану

    Ви підете в ресторан, де нічим дихати або пахне радянської їдальнею? Навряд чи. Система вентиляції для кафе і ресторанів є життєвою необхідністю не тільки в побутовому (як для житлових приміщень), але й в діловому, ринковому сенсі. Очевидно, що комфортний мікроклімат в залі для відвідувачів є обов'язковим для процвітання підприємства. У свою чергу, хороша система вентиляції кухні забезпечує належні умови праці персоналу, що також важливо для успішної роботи.
 
Вентиляция кафе

Основною особливістю вентиляції кафе і ресторанів є різнорідність приміщення. Відповідне рішення має бути комбінованим і звичайно включає в себе три ділянки:

  • вентиляцію кухні (гарячого цеху та приміщення для приготування холодних страв)
  • вентиляцію залу для відвідувачів (у тому числі танцполу, якщо такий є)
  • вентиляцію побутових, офісних і підсобних приміщень. 

  Більш того, на підприємствах громадського харчування завдання вентиляції та кондиціонування повинні вирішуватися спільно. Таким чином, доцільно монтувати єдиний комплекс систем кондиціонування і припливно-витяжної вентиляції з централізованим управлінням і можливістю контролю стану повітря в різних приміщеннях ресторану. У заданих досить жорстких рамках і повинно підбиратися конкретне обладнання для кожного з приміщень ресторану.

вентиляция ресторанов

    Зокрема, в кухнях необхідно забезпечити досить активну циркуляцію повітря шляхом серйозної припливно-вытяжної установки.У місцях активного формування і скупчення різноманітних запахів доцільно встановлювати місцеві вентиляційні пристрої (наприклад, потужні витяжки над кухонними плитами). У гарячих цехах також важливо забезпечити охолодження повітря (щоб уникнути протягів потоки свіжого і витяжного повітря мають бути рівноцінні).

  У свою чергу в основному залі кафе чи ресторану необхідно забезпечити ефективне кондиціонування повітря: крім шумоізоляції та належного складу повітря, в будь-який час року має суворо підтримуватися комфортна температура. Дана задача може бути вирішена, наприклад, монтажем спліт-системи, що забезпечує регульовану подачу кондиціонованого повітря через розподілену мережу повітроводів, або навіть системи «чиллер-фанкойли», яка дозволить ефективно контролювати температуру в залі.

  Різноманітні побутові та підсобні приміщення можуть бути обладнані менш складними і дорогими системами, але припливно -витяжну вентиляцію спільно з певним рівнем кондиціонування повітря необхідно забезпечити в кожному разі. Ще одною специфічною вимогою до вентиляції та кондиціювання кафе і ресторанів, крім централізованої роботи різнорідних систем є забезпечення роздільного кондиціонування приміщень різного призначення. Зокрема, вкрай важливо не допускати проникнення запахів з кухні в зал для відвідувачів. Це завдання, втім, досить легко вирішується за допомогою установки відповідних повітряно-теплових завіс.

Вентиляция кухни  

   Більш складний монтаж вентиляції в гарячих цехах. Зазвичай, це невелике приміщення, де в процесі приготування їжі віддається велика кількість тепла, вологи, диму і т.д. Для подачі свіжого повітря і видалення всіх випарів потрібна потужна і складна система вентиляції. Інтенсивна циркуляція повітря на кухні з установкою витяжних парасольок (місцева вентиляція) над плитами та інших місцях можливого скупчення запахів. Найбільш результативні парасолі з пристроєм подачі повітря - приплив повітря в обсязі однієї десятої від витяжної відводиться по периметру парасольки і не дає поширитися волозі, теплу і запахам в гарячому цеху. Парасольки повинні бути оснащені жировловлювачами і фільтрами .    

Жировловлювачі швидко забруднюються сажею і жиром. Так як жироуловлювачі складно і незручно чистити - їх просто знімають. Потім сажею і жиром покривається вентилятор . У таких умовах вентилятори довго не працюють - знижується витрата, виходять з ладу електродвигуни. У подібних ситуаціях простіше використовувати звичайну природну витяжку .    

У разі розміщення ресторанів і кафе під офісним будинком, житловим будинком або іншими населеними приміщеннями, потрібно передбачити відведення повітропроводів для витяжки вище рівня покрівлі. Для санвузлів та місць для паління встановлюють витяжну вентиляцію. Для підсобних приміщень - загальнообмінна вентиляція.  
    Для розрахунку вентиляції в ресторані або кафе необхідно мати такі дані:

  •  докладний план з розмірами приміщення 
  •  кількість людей, що знаходяться в залах для відвідувачів 
  •  враховується витяжка з кухні і санвузлів 
  •  потужність, що виділяється на обігрів припливного повітря 
  •  приміщення для куріння і приблизна кількість курців 
  •  структура і товщина зовнішніх стін 
  •  передбачувані місця монтажу витяжних і припливних установок 
  •  план розташування технологічного обладнання (плити, грилі, холодильники тощо) 
  •  споживана потужність обладнання і надлишки тепла
вентиляция кафе

      Створення  систем вентиляції та кондиціонування на підприємстві громадського харчування , яке гармонійно вписується в інтер'єр і ефективно працює, що не викликає претензій у СЕС і пожежників , є досить складним завданням, що вимагає підходу професіоналів.    

Вентиляції кафе чи ресторану необхідно приділити дуже серйозну увагу, і це саме той випадок, коли ми не радимо економити. Переробити вентиляцію в чинному ресторані практично неможливо! Звернення за консультацією до фахівців компанії "Велес- Сервіс" дозволить вибрати вам найкраще технічне і економічно обгрунтоване рішення для Вашого ресторану!